• Luonnollisesti Orivesi!

  • Ihmisen paras kesäkaupunki

Kopsamo–Purnu-melontareitti

Kartan näet tästä

Leppähampaankoski rantautumispaikka

Kopsamo–Purnu-melontareitin lähtöpaikka sijaitsee Kopsamojärven pohjoispäässä. Lähtöpaikalle johtaa oma tie, joka on viitoitettu Sahrajärventieltä. Lähtöpaikan varustuksiin kuuluvat mm. käymälä, lähtölaituri, istuinpenkit ja opastustaulu.

Melontareitti alkaa Kopsamojärven ylityksestä kohti Pärinjokea, jonka suulta voi myös aloittaa melonnan. Pärinjokea melotaan kilometrin verran ja saavutaan Kylmälammille. Kylmälammista jatketaan Pusuvuorelle, jonne on rakennettu laavu ja nuotiopaikka sekä rantautumislaituri. Melontaa voi jatkaa Leppähampaan jokeen saakka, jossa on Leppähampaankoski ja Putaankoski. Koskia ennen on rantautumispaikat.

Leppähampaankosken voi kokenut meloja meloa korkean veden aikana, mutta koski on kuitenkin ennakkotarkastettava sillalta. Ennen 9-tien alitusta on oikealla nuotiopaikka.

Putaankoski

Tien alituksen jälkeen on Putaankoski, joka on kierrettävä maita pitkin. Kivikkoinen rantautumispaikka on kulkusuunnassa oikealla. Melonta jatkuu Aurikkojärvelle, minkä päässä kulkusuunnassa vasemmalla on Aurikkolahden rantautumispaikka, jossa on käymälä, tulipaikka ja lähde. Rantautumispaikalta on myös viitoitus läheiselle näköalapaikalle.

Matka jatkuu Sulkusalmelle, jossa on myös rantautumispaikka. Seuraavaksi saavutaan Laasojärvelle, johon melonnan voi lopettaa. Järven eteläpäässä on Kaivannanjoen rantautumispaikka ennen maantiesiltaa. Matkaa voi jatkaa Purnuun asti, jonne on Laasojärveltä enää vain kaksi kilometriä. Purnun palvelut ovat käytettävissä sen aukioloaikoina.

Melontareitillä noudatetaan roskatonta retkeilyä, eli maastossa ei ole järjestettyä jätehuoltoa. Tulenteko on sallittua vain rakennetuilla paikoilla.

Vesireitti kulkee läpi kauneimpien pirkanmaalaisten kulttuuri- ja maalaismaisemien. Reitti koostuu rauhallisista jokiosuuksista ja pienistä pääosin kapeista järviosuuksista. Reitin pituus on kokonaisuudessaan 19 km. Melontareitti on toteutettu hankkeena. Rahoituksesta ovat vastanneet EU, Te-keskus/valtio, Oriveden kaupunki ja Juupajoen kunta. Reitistön opastusta on parannettu kesällä 2017.

Leppähampaankoski