• Aktiivisten ihmisten kiinnostava kaupunki luonnon keskellä

  • Luonnollisesti Orivesi!

Suomen luontohelmi: Eräpyhän virkistysalue

Eräpyhän patikkapolku sijaitsee Längelmäveteen rajoittuvalla Eräpyhän luonnonsuojelualueella, Uiherlan kylässä, noin 20 kilometriä Oriveden keskustasta. Eräjärvelle johtavalta tieltä no 3260 on viitoitus Eräpyhän paikallistielle, jonka varressa noin 5 kilometrin päässä on viitta Nunnankirkontie ja Eräpyhä. Alueen kartta.

Patikkapolun varrelta avautuvat upeat näkymät Längelmävedelle. Korkein kohta on 145 merenpinnasta. Maasto on hyvin jyrkkärinteistä ja kivikkoista, osittain vaikeakulkuista. Kasvisto on runsaslajinen. Eräpyhän niemellä sijaitsee muinainen uhripaikka, Nunnankirkko. Alueella on myös vanha maasälpälouhos. Reitin pituus on noin 3 km. Reitin varrella on alueen historiasta, maaperästä ja kasvistosta kertovat opastustaulut.

Pykäköintialueen läheisyydestä löytyvät uimaranta, laavu, tulentekopaikka, pöytä-penkkiyhdistelmä sekä käymälä. Huom. Ulkoilureitistöllä ei ole talvikunnossapitoa. Pysäköintialueen aurauksesta ja hiekoituksesta vastaa tiekunta.

Eräpyhän virkistysalueen omistavat Oriveden kaupunki ja neljä muuta pirkanmaalaista kuntaa. Aluetta hoitaa pääasiassa Oriveden kaupungin liikuntapalvelut. Alueen pinta-ala on 1,67 ha. Alueelle on laadittu käyttö- ja hoitosuunnitelma, jonka toteuttaminen on alkanut vuonna 2006. Eräpyhän patikkapolku kulkee alueen poikki rantaviivan tuntumassa.

Lisätiedot: Pirkanmaan virkistysalueyhdistys ry