• Elämisen laatua joka ikävaiheeseen

  • Nopea junayhteys Tampereelle

  • Kulttuuria ja perinteitä

  • Monipuoliset harrastus- mahdollisuudet

  • Luontoelämyksiä läpi vuoden

Muistathan - kinkkurasvat eivät kuulu viemäriin

18.12.2017

Joulun ja kinkkujen paistoajan lähestyessä Oriveden kaupungin Vesihuoltolaitos haluaa muistuttaa, että kinkun paistorasvat eivät kuulu viemäriin.


Mikäli kuuma rasva kaadetaan wc-pöntön tai tiskialtaan kautta viemäriveteen, kovettuu se kylmettyessään ja jämähtää niille sijoilleen aiheuttaen näin putkistoon helposti tukoksia. Yleensä tällaiset tukokset syntyvät kiinteistön omiin putkiin, aiheuttaen mahdollisesti ikävän yllätyksen pyhinä, tai vaihtoehtoisesti runkoviemäriin, jolloin kärsijöinä ovat myös naapurit.


Tukosten lisäksi rasva aiheuttaa haittaa jäteveden pumppaukselle ja sitä myötä sen käsittelylle: jätevedenpuhdistamolla rasva tukehduttaa jätevedenpuhdistukseen osallistuvat mikrobit ja huonontaa vesistöön laskettavan, puhdistetun jäteveden laatua.


Oikea kinkkurasvan käsittelytapa on jähmettäminen, jonka jälkeen se voidaan laittaa biojäteastiaan tai kompostoriin. Mikäli tällaista mahdollisuutta ei ole, laitetaan jähmetetty rasva maitopurkkiin tai muuhun suljettavaan astiaan ja hävitetään sekajätteenä.


Muistilista paistorasvan oikeaoppiseen lajitteluun:

1.    Jäähdytä paistorasva.
2.    Kuori kiinteä rasva ja laita se bio- tai sekajätteisiin.

Vaihtoehtoisesti liemestä voi tehdä myös herkullisen kastikkeen!


Täältä löydät ohjevideot kokkausrasvojen lajitteluun.


Oriveden kaupungin Vesihuoltolaitos toivottaa kaikille maukasta joulua!

Katso kaikki uutiset