Tulosta sivu Sivukartta In English

ORIVESI INFO

PÄÄTÖKSENTEKO

PÖYTÄKIRJAT

HALLINTO- TALOUS- JA MAASEUTUPALVELUT

SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUT

ELÄMÄNLAATUPALVELUT

::

Yhteystiedot

::

Kansalaisopisto

::

Kirjasto

::

Kulttuuripalvelut

::

Nuorisopalvelut

::

Liikuntapalvelut

-

Ajankohtaista

-

Frisbeegolf

-

Liikuntahalli

-

Jäähalli

-

Uimahalli

-

Palloilukentät

-

Leppästenvuoren ulkoilureitti

-

Kirkkolahden lähivirkistysalue

-

Ulkoilureitit ja puistot

-

Uimarannat

-

Ladut

-

Luistelualueet

-

Lestikierros

-

Puulaakisarjat

-

Avustukset ja palkitsemiset

-

Liikunta- ja urheiluseurat

LASTEN JA NUORTEN PALVELUT

TEKNISET PALVELUT

YMPÄRISTÖPALVELUT

TONTIT JA ASUMINEN

ELINKEINO- JA MATKAILUPALVELUT

KIRJASTO

MUUT PALVELUT

VIKAILMOITUKSETORIVEDEN SUVI
TAPAHTUMAT
AJANKOHTAISTA
KUVAGALLERIA
VIRTUAL ORIVESI
YHDISTYSLUETTELO
ULKOILU-, MELONTA- JA PYÖRÄILYREITISTÖT sekä PUISTOT

KUNTOILUPUISTO

Liikuntahallin viereisessä puistossa (liikuntahallin ja kerrostalon välissä) on kuntoiluvälineitä, jotka ovat erityisesti suunniteltu senioriliikuntaan, mutta jokainen voi niissä kuntoilla oman mielensä mukaan. Puistossa on erityisesti lihasvoimaa kehittävä laitekokonaisuus sekä tasapainoa, koordinaatiota ja muuta vetreyttä kehittävä laitekokonaisuus. Molempiin laitteisiin löytyy ohjeet ohjetauluista. Puistossa ei ole talvikunnossapitoa. Paikalle kannattaa tulla reippaasti lenkkeillen tai sitten auto kannattaa jättää liikuntahallin parkkipaikoille tai Löytötexin parkkipaikoille.

KARTAT

Retkeilyreitti-opas (pdf-tiedosto) Klikkaa Retkeilyreitti -opas sanaa ja näet eri kohteista myös karttakuvaa

Retkeilijän ohjeet (pdf-tiedosto)

Pyöräily -kartta (pdf-tiedosto) Klikkaa Pyöräilykartta sanaa ja näet Oriveden alueen pyöräilyreiteistä kuvaa

Pyöräilyreiteistä (Orivesi-Kuhmalahti-Kangasala-Eräjärvi) on Eräjärven kehittämisyhdistys tehnyt myös karttaa ("Omin jaloin polkien tai käsi kaasula ajaen, pyöräilyreitti Kangasala - Kuhmalahti - Eräjärvi - Orivesi). Karttoja saa kaupungintalon info-aulasta. Kartassa on myös hyviä pysähtymispaikkoja reitin varrella.

Kantorinkkaa on mahdollista vuokrata alle 3 -vuotiaiden kantamiseen Oriveden neuvolasta. Sen on lahjoittanut neuvolalle Oriveden Seudun Sydänyhdistys.

LUONTOPATIKOINTIREITIT

Eräpyhän patikkapolku sijaitsee Längelmäveteen rajoittuvalla Eräpyhän  luonnonsuojelualueella Uiherlan kylässä noin 20 kilometriä Oriveden keskustasta. Viitoitus Eräjärvelle johtavalta tieltä no 3260 Eräpyhän paikallistielle, jonka varressa noin 5 kilometrin päässä viitta Nunnankirkontie ja Eräpyhä. 
Patikkapolun varrelta avautuvat upeat näkymät Längelmävedelle, korkein kohta on 145 merenpinnasta. Maasto on hyvin jyrkkärinteistä ja kivikkoista, osittain vaikeakulkuista, kasvisto runsaslajinen. Eräpyhän niemellä muinainen uhripaikka, Nunnankirkko. Alueella myös vanha maasälpälouhos. Reitin pituus noin 3 km. Reitin varrella on alueen historiasta, maaperästä ja kasvistosta kertovat opastustaulut.  
Pykäköintialueen läheisyydessä uimaranta, laavu, tulentekopaikka, pöytä-penkkiyhdistelmä ja käymälä.  

Erapyha_laavu.jpg      Erapyha_ranta.jpg

Eräpyhän virkistysalue sijaitsee Längelmäveden etelärannalla, luonnonsuojelualueen keskellä. Virkistysalueen omistavat Oriveden kaupunki ja neljä muuta pirkanmaalaista kuntaa. Alueen pinta-ala on 1,67 ha. Alueelle on laadittu käyttö- ja hoitosuunnitelma, jonka toteuttaminen on alkanut vuonna 2006. Virkistysalueella on laavu, tulentekopaikka, pöytä-penkkiyhdistelmä, laituri ja käymälä. Eräpyhän patikkapolku kulkee alueen poikki rantaviivan tuntumassa.

Pirkanmaan virkistysalueyhdistys ry

Iso-Vuorijärven ja Siikajärven retkeilyreitit sijaitsevat Orivedeltä Ruovedelle johtavan kantatie 66:n länsipuolella, noin 13 km Orivedeltä pohjoiseen. Kantatien varressa opastusmerkki Vuorijärvi, josta noin 5 km reitistön lähtöpisteeseen. Iso-Vuorijärven retkeilyreitti on viitoitettu erämaaluontoon. Reitti kulkee enimmäkseen maastossa, osittain metsäautotiellä. Reitti kulkee Iso-Vuorijärven kallioisella etelärannalla ja kiertää Kirvesjärvien ja Salmijärven kautta. Iso-Vuorijärvellä sijaitsevat riippukalliot ja luola ovat ainutlaatuiset Pirkanmaan alueella. Reitillä on nuotiopaikka Iso-Vuorijärven kallion alla ja Kirvesjärvellä laavu. Reitin pituus noin 4 km. 
Siikajärven retkeilyreitti kulkee osittain maastossa ja osittain metsäautotiellä. Reitti kiertää Saarijärven ja Siikajärven itärannoilla sekä metsässä. Siikajärven kallioisilta rannoilta on erityisen upeat näkymät järvelle. Siikajärven rannalla on nuotiopaikka.

Kuteman luontopolku sijaitsee valtatie 9:n varrella noin 9 kilmetriä Orivedeltä Tampereelle päin. Luontopolku sijaitsee Kutemajärven länsipäässä luonnonsuojelualueella. Polun varrella on edustavat näytealat Pirkanmaan luonnosta: järvi, puro, ikimetsä ja suo. Reitin pituus noin 2 km. Puolen kilometrin rantamaisemapolku on mahdollista kiertää erillisenä. Lisätiedot: Siitaman kotiseutupiiri, Rauno Mikkola puh. 3345368.

Lakkasuon luonnonsuojelualue sijaitsee Orivedeltä Ruovedelle johtavan kantatie 66:n itäpuolella, noin 14 km Orivedeltä pohjoiseen. Suolle johtaa kaksi polkua, jotka lähtevät tien vastakkaisella puolella sijaitsevan levähdysalueen kohdalta. Lakkasuo on valtakunnalliseen soidensuojeluohjelmaan sisältyvä keidassuo, joka kokonaisuudessaan on harvinaisen vaihteleva ja moninainen. Alueelle on liikkumisen helpottamiseksi rakennettu noin 3 km:n pitkospuureitistö, jonka varrella on yhteensä 24 suotyyppinäytealaa. Näytealat edustavat lähes kaikkia Etelä- ja Keski-Suomen yleisiä suotyyppejä. Lisätiedot: Hyytiälän metsäasema puh. 3355111. Metsäasemalta saa myös aluetta esittelevän opasvihkosen.

Pukalan virkistysmetsä sijaitsee Orivedeltä Teiskoon johtavan Enokunnantien eteläpuolella. Opastus Enokunnantieltä. Oriveden suunnasta mentäessä Enokunnantietä ajettava n 7 km, josta risteys vasemmalle Pukalan alueelle. Alueella on reittejä, tulentekopaikkoja ja laavuja.  Lisätiedot: www.villipohjola.fi  Karttapohja: www.luontoon.fi/pukala ja www.retkikartta.fi

Oriveden länsipuolella, rauhallisella metsäalueella sijaitsevan Pukalan virkistysmetsän sydän on syvä ja kirkasvetinen Pukalajärvi. Etelä-Suomen Inariksi luonnehditun Pukalan syvimmäksi kohdaksi on mitattu jopa 54 metriä. Metsähallitus on rauhoittanut hallinnassaan olevat Pukalajärven pohjoispuolen rantametsät sekä saaret vuonna 1968.

Pukala on rauhallinen päivä- ja viikonloppuretkikohde, jossa on hyvät mahdollisuudet patikointiin sekä marjastamiseen ja sienestämiseen. Pukalajärven pohjoisosan kalliorantaiset saaret, salmet ja lahdenpoukamat taas tarjoavat suojaisan ympäristön mm. melontaan ja kalastamiseen. 

Onninpolku on Oriveden keskustassa Kirkkolahden ympäri kiertävä valaistu luonto- ja patikkapolku, jossa talvella on hiihtolatu. Pituus noin 2,5 km. Matkan varrella on pitkospuut, uimapaikkoja, levähdyspaikkoja ja tulentekopaikkoja sekä kuntoiluvälineitä. Maisema on erittäin kaunis.

Paltanmäen kuntopolku sijaitsee Oriveden keskustassa yläkentän ja jäähallin läheisyydessä. Reitillä talvisin hiihtolatu. Reitti on valaistu. Reitin pituus noin 1,5 km. Paltanmäeltä on yhdysreitti Leppästenvuoren kuntoreiteille, jonka pituus on noin 4km. Yhdysreitti on myös valaistu. Yhdysreitille pääsee myös Tallukalliosta, josta matkaa on Leppästenvuoren kuntoradoille ja Paltanmäkeen noin 2km. Reitit ovat merkitty puisin kyltein, joita kunnostetaan syksyn 2010 aikana. Karttoja alueelle löydät ladut -kohdasta. Leppästenvuoren kuntoreittien varrelta löytyy opasteet latukahvilalle sen aukioloaikoina talvikaudella. Latukahvila Väinölään pääsee kätevästi ensi talvena myös metsän kautta, joten jäätilanne ei ole enää ongelmana. Teerijärvien reittiä (joka lähtee Tallukallion kohdalta yhdysreitin varrelta) kunnostetaan syyskaudella 2011, jolloin tehdään investointirahojen puitteissa uutta reittiä EU-hankesuunnitelman mukaan. Talvella 2011 - 2012 reittiä liikutaan edestakaisin niin kauan, kunnes koko reitti saadaan kunnostettua. Teerijärven reitti ei ole viitoitettu! 

Sinivuoren luonnonpuisto sijaitsee Eräjärven Järvenpäästä noin 3 km päässä Västilään johtavan tien (3253) varrella.

Kopsamo- Purnu melontareitin lähtöpaikka sijaitsee Kopsamojärven pohjoispäässä. Lähtöpaikalle johtaa oma tie, joka on viitoitettu Sahrajärventieltä. Lähtöpaikan varustuksiin kuuluvat mm. käymälä, lähtölaituri, istuinpenkit ja opastustaulu. Melontareitti alkaa Kopsamojärven ylityksestä kohti Pärinjokea, jonka suulta voi myös aloittaa melonnan. Pärinjokea melotaan km verran ja saavutaan Kylmälammille. Kylmälammista jatketaan Pusuvuorelle, jonne on rakennettu laavu ja nuotiopaikka sekä rantautumislaituri. Melontaa voi jatkaa Leppähampaan jokeen saakka, jossa on Leppähampaankoski ja Putaankoski. Koskia ennen on rantautumispaikat. Ennen Putaankoskea on myös nuotiopaikka. Melontaa voi jatkaa 9-tien ylityksen ja kajakkien kantamisen jälkeen Aurikkojärveltä. Aurikkolahdessa on käymälä, tulipaikka ja lähde. Matka jatkuu Sulkusalmelle, jossa on myös rantautumispaikka. Seuraavaksi saavutaan Laasojärvelle, johon melonnan voi lopettaa. Järven eteläpäässä on rantautumispaikka ennen maantiesiltaa. Matkaa voi jatkaa Purnuun asti, johon matkaa on enää vain kaksi km. Purnun palvelut ovat käytettävissä sen aukioloaikoina. Melontareitillä noudatetaan roskatonta retkeilyä, eli maastossa ei ole järjestettyä jätehuoltoa. Tulenteko on sallittu vain rakennetuilla paikoilla. Vesireitti kulkee läpi kauneimpien Pirkanmaalaisten kulttuuri- ja maalaismaisemien. Reitti koostuu rauhallisista jokiosuuksista ja pienistä pääosin kapeista järviosuuksista. Reitin pituus on kokonaisuudessaan 19 km. Melontareitti on toteutettu hankeena. Rahoituksesta ovat vastanneet EU, Te-keskus/valtio, Oriveden kaupunki ja Juupajoen kunta. Karttoja reitille on saatavissa Oriveden kaupungintalolta (Keskustie 23, 35300 Orivesi).

Lähiseudun hyvät ulkoilupaikat Oriveden ulkopuolella:

Kangasalan Kaarinan polku, joka sijaitsee noin 20 km Orivedeltä etelään päin Lihasulan risteyksen kohdalla. Polkuja on molemmin puolin 9-tietä. Karttoja voi tiedustella Kangasalan kunnalta.

Isojärven kansallispuisto sijaitsee aivan Oriveden rajalla Kuhmoisten puolella.  Opasteet paikalle löytyvät 9-tieltä Längelmäen kohdalta, josta käännytään Länkipohjaan päin. Reittejä on  Heretyn luontopolku 3km, Lortikanvuoren luontopolku 3km sekä rengasreittejä 4,5 kilometristä aina 11 kilometriin asti. Kansallispuistossa voi edetä kävellen tai pyörällä ja joitakin matkoja jopa lastenvaunujen kanssa. Katso lisää www.luontoon.fi ja hae hakukoneen avulla hakusanalla Isojärvi.

Korkeakoskella sijaitsee Juupajoen rotkon retkeilyreitti, joka on pituudeltaan 1,5km. Reitin varrella on opastetauluja. Lähtöpaikka on Koskenjalan kenkämuseon parkkipaikka, josta polku lähtee jyrkästi alaspäin. Paikalla on kartta. Lisätietoa www.juupajoki.fi/luontokohteet.

HYVIÄ LINKKEJÄ:

Jos haluat tarkastella reittejä karttapohjalla, hyvät sivustot ovat

http://www.pirkanmaanvirkistysalueyhdistys.fi/ (mene sieltä Pirkanmaan ulkoilu- ja retkeilykartta -kohtaan)

Kunnossapidosta vastaa joidenkin kohteiden osalta Oriveden kaupunki, liikuntapalvelut.